Chronické záněty vznikají v buňkám, protože z naší stravy vymizela 3 omega mastná kyselina a my místo ní přijímáme jen 6 omega nenasycené mastné kyseliny. Nenasycené kyseliny jsou proto, že je neumí tělo vyrobit a musíme je pouze sníst. Tyto kyseliny jsou ve vajíčkách, mase, chlebu a ukládají se do buňky.
Dříve se na krmil dobytek hlavně vojtěškou a pásl se na loukách a tím se do jejich těla dostávala právě ta tolik potřebná 3 omega mastná kyselina. Díky tomu jsme do našich těl získali tuto kyselinu i my. Ale se změnou hospodaření a krmení dobytka hlavně kukuřičnou moučkou se z postupně omega 3 mastná kyselina ze všech těl ztratila.
V současné době je zdrojem 3 omega mastných kyselin především rybí tuk z volně žijících mořských ryb, ale ani zde není situace růžová. Se znečištěním moří dochází k úbytku ryb. Dnes volně dostupné ryby na trhu pochází ze sádek, kde jsou krmeny kukuřicí a jsou chované ve velké hustotě. Z tohoto důvody jsou často nemocné, a proto je ještě navíc krmí antibiotiky a pesticidy. Kupovat si rybu v řetězcích je tedy velmi nezdravé. A když k tomu přidáte fakt, že by jste měli měsíčně sníst minimálně 10 kg tučných ryb, aby se vám do těla dostala zmiňovaná 3 omega mastná kyselina, pak mi jistě dáte za pravdu, že je to v našich podmínkách nereálné.
Další problém je doba vstřebání 3 omega mastných kyselin do buňky. Ta se uvádí minimálně 20-24 hod po požití. Když už tedy najdete preparát s 3 omega mastnými kyselinami nebo se pustíte do požívání rybího tuku, nedocílíte kýženého efektu, protože tyto kyseliny po několika hodinách začnou v těle žluknout.
Zhruba 1,5 miliardy lidí si kupuje doplňky s omega 3 nemastnými nasycenými kyselinami. Už před 20 lety jeden lékař začal sledovat, proč jsou lidé stále nemocní, ačkoliv si kupují a jí 3 omega mastné kyseliny. Zjistil, že všechny 3 omega mastné kyseliny jsou vázané na polyfenoly, které ji obalí, udělají jí ochranu a transportují ji do buňky. Proto vzal 3 omega mastnou kyselinu, polyfenol a vitamín D3, smíchal je a udělal Balanční olej.
V Miláně vynalezli proces, jak tento poměr kyselin u lidí testovat v domácím prostředí a společnost Zinzino tyto testy odkoupila. Z testu se dozvíte poměr 6 omega : 3 omega mastných kyselin. Buňka potřebuje mít tento poměr maximálně v poměru 3:1 a pak správně vylučuje škodliviny a velmi dobře vstřebává živiny. Dnes jsou i u dětí katastrofické výsledky testů s poměry např.: 50:1. V takovém případě je buňka zanesena chronickým zánětem a není schopna detoxikace a vstřebání živin. Tudíž jakmile se zaplní toxiny, které nevyloučí, umírá. Než se tak stane, rozdělí se, ale POZOR v tomto chronickém zánětu a jde o zrychlený proces stárnutí.
Každopádně, když ji dodáme 3 omega mastné kyseliny, buňka vyloučí toxiny, vstřebá potřebné živiny a než zemře, rozdělí se ve dvě další zdravé buňky… a toto je základ procesu obnovy orgánů v těle. Toto je důvod, proč se lidé zbavují chorob a nemocí (cukrovka, RS, astma, alergie,…). Důležitý je tedy poměr kyselin do 2:1, kdy jde o prevenci proti onkologickému onemocnění.
Důležitý je údaj, kolik máš procent omega 3 mastných kyselin v těle. Optimální je 10 – 12%. Minimum je 8% + pohyb ještě stále zajišťuje ochranu proti onkologickému onemocnění v těle. Tento poměr likviduje rakovinotvorné buňky. Bohužel od roku 2024 nemají lidé v těle více než 4% omega 3 mastných kyselin. Jde to spíše níže – a to je velmi varovné. Oslovují mě často klienti, kteří zažili několika měsíční vypětí a to je v tomto stavu dovedlo například až k ochrnutí nebo se jim po úrazu či odchodu blízké osoby rozjelo onkologické onemocnění. Ale jakmile došlo k užívání Balančního oleje, tělo se začalo vzpamatovávat.
Každému klientovi stále doporučuji test. Otestujte se a uvidíte sami, kde tělo je a jak mu pomoci. Po 4 měsících opět doporučuji test, jako zpětnou vazbu. Test zvládne doma každý. I dítě. Myšlenka je: starej se o sebe a své zdraví z pohodlí domova.